+31 (0)76 531 00 33

BIM op de bouwplaats

05-03-2019 - 

Steeds meer bouwbedrijven zijn bezig met BIM. Vaak hebben werkvoorbereiders een training gehad en worden er nu stappen gezet in het proces, waarbij BIM wordt ingezet als hulpmiddel voor de nieuwe manier van werken. Helaas zien wij een belangrijk onderdeel onderbelicht, namelijk BIM op de bouwplaats. Bij BIM op de bouwplaats wordt ook binnen de bouwhekken geprofiteerd van de mogelijkheden die zijn ontstaan met de komst van BIM.

In de huidige situatie zie je dat de werkvoorbereiders wel BIM-modellen aangeleverd krijgen, maar deze vervolgens plat slaan om mee te nemen naar de keet. De platgeslagen documenten worden zoals normaal afgesproken opgeslagen in de tekeningenkast. Op deze tekeningen staat een heleboel informatie. Deze informatie is echter niet gericht op één taak. De informatie geeft een overzicht van het bouwwerk zoals door een discipline is opgezet, maar zonder de derde dimensie en zonder raakvlakken met alle andere disciplines. Dit kan natuurlijk veel effectiever!

BIM-training voor BIM op de bouwplaats

Heb jij er wel eens over nagedacht om jouw bouwteam te voorzien van een BIM-training? Na deze training kunnen ook zij met de BIM-modellen aan de slag. Hier leren ze bijvoorbeeld hoe alleen de informatie die een desbetreffende persoon op de bouwplaats nodig heeft, uit een model kan worden gehaald. Daarmee ontstaat taakgerichte informatie, dat zorgt voor duidelijke communicatie naar het uitvoerende personeel. Het taakgericht aansturen van bouwplaatspersoneel vermindert de tijd die nodig is om de relevante informatie te filteren. Daarnaast bevordert het de kwaliteit van het bouwwerk en de sfeer op de bouwplaats. Wie wordt er niet chagrijnig van verkeerde informatie, verouderde informatie of een overvloed aan benodigde informatie. Ook daarom is het belangrijk om de stap naar BIM op de bouwplaats te maken.

Mogelijkheden van BIM op de bouwplaats

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om BIM als hulpmiddel in de uitvoering te gebruiken. Wat dacht je van een planning aan dat model hangen, of jouw bouwplaatsinrichting bepalen met behulp van het BIM-model? Het virtuele gebouwmodel geeft inzicht, ook ten behoeve van de diverse gesprekken die plaatsvinden in de keet. Het model kan ook ingezet worden bij een oplevering of bij controle in het werk. Processen in de uitvoering worden hierdoor verbeterd, er ontstaan minder faalkosten en zorgt voor een betere sfeer op de bouw. Heb jij interesse in de mogelijkheden die BIM biedt op de bouwplaats? Neem dan contact op met ANNO1809. Binnen ons team hebben wij verschillende specialisten, waaronder Mathijs Natrop op het gebied van BIM op de bouwplaats.

Wil je ontdekken welke BIM-opleiding het beste bij jou past?

De trainers van ANNO1809 helpen je daar graag bij.

 
 

Contact