+31 (0)76 531 00 33

Wat is BIM?

01-11-2018 - 

ANNO1809 is een trainingsbureau op het gebied van BIM. Maar wat is precies BIM? Wat kun je ermee? Waarom zou je het gaan toepassen?

3 betekenissen van BIM:

  • Bouw Informatie Model
  • Bouw Informatie Modelleren
  • Bouw Informatie Management

Alle drie worden in de markt gebruikt en toegepast. Daarom is het altijd goed om even te checken welke van de drie over gesproken wordt. Maar wat zijn de verschillen?

  • Het Bouw Informatie Model is een digitale weergave van het fysieke en functionele vereiste van een gebouw. Deze representatie zal dienen als informatiebron, die de betrouwbare basis vormt voor beslissingen tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw.
  • Bouw Informatie Modelleren gaat meer over het proces. Hoe genereer en beheer je gebouwgegevens tijdens zijn levenscyclus. BIM maakt het mogelijk dat alle belanghebbenden toegang hebben tot dezelfde informatie.
  • De ultieme interactie tussen alle discipline in het bouwproces is bij Bouw Informatie Management. Bij deze vorm wordt BIM in heel de organisatie uitgerold. Alle informatie die van belang is, zoals project en proces informatie over gebouw, zal op één plek worden opgeslagen en voor alle belanghebbende in het proces beschikbaar worden gesteld.

Wat is BIM?

Door het gebouw eerst virtueel te bouwen is de kans op fouten kleiner. BIM noemen ze ook wel de nieuwe manier van werken. Door het eerst in 3D uit te werken, moet je anders gaan samenwerken. In een vroeger stadium moet namelijk al bepaald worden welke informatie je nodig hebt, wanneer en welke informatie in het model moet. Daarom zijn die soft skills bij het toepassen van BIM ook heel belangrijk. Vaak worden redenen gegeven om BIM toe te passen, zoals faalkosten verminderen, efficiëntere processen, informatie up-to-date. Maar waarom je het ook zou moeten toepassen is, omdat straks BIM geïmplementeerd in de bouw is, en daardoor een vereiste wordt voor opdrachtgevers.  Tevens wil je een aantrekkelijke werkgever zijn voor jouw medewerkers. Dus zet die eerste stap om te bepalen wat BIM voor jou is door de BIM Awareness training te volgen.

Benieuwd welke BIM-trainingen wij nog meer geven? Bekijk dan het aanbod.

Wil je ontdekken welke BIM-opleiding het beste bij jou past?

De trainers van ANNO1809 helpen je daar graag bij.

 
 

Contact