+31 (0)76 531 00 33

Q&A Digitaal Communiceren

28-04-2020 - 

De Q&A Digitaal communiceren gemist? Geen probleem! We zetten de 10 praktische tips die je meteen in jouw online meeting kan toepassen op een rijtje: 

  1. Wees op tijd! Mensen irriteren zich het meest tijdens een online meeting aan andere mensen die te laat in de online meeting komen. Voorkom deze irritatie en log 5 min voor de vergadering al in. 
  2. Afspraken maken over elkaar laten uitpraten. Een online meeting met 4 personen gaat meestal wel goed, maar vanaf 5 wordt het al minder makkelijk om niet door elkaar te praten. Bij meer dan 4 personen maak afspraken hierover, zoals duimpje omhoog als je iets wil zeggen. 
  3. Maak 1 iemand facilitator van het gesprek, die ook de agenda bewaakt. Het is heel makkelijk om heel lang over een onderwerp te praten, maar online meeting kosten meer energie en wil je dus zo kort mogelijk houden. Wijs een facilitator aan die gestructureerd het gesprek leidt en de agenda bewaakt. 
  4. Max 1 uur vergaderen+ na 20 min pauze. Doordat online meetings meer energie kosten, zorg er daarom voor dat je meeting maximaal 1 uur duurt. Houdt er tevens rekening mee dat je niet alle online meetings achter elkaar plant. Zorg voor minimaal 20 min ertussen. 
  5. Maak tijd voor kennismaken. Het schiet er misschien wat makkelijker in met online meetings, maar het blijft belangrijk om even kennis te maken en te pijlen hoe het met iedereen gaat. Zorg voor de verbinding tussen elkaar.
  6. Zet het beeld aan. Door je camera aan te zetten, voelt je meeting al een stuk persoonlijker. 
  7. Controleer van te voren het geluid en het beeld. Bijna elke tool heeft wel een test functie om je beeld en geluid te testen. Doe dit dan ook, zodat je dit niet tijdens de vergadering hoeft te doen. 
  8. Maak een actie / besluitenlijst in de chat. Zet de chatfunctie in om de actielijst of aantekeningen bij te houden. Dan is iedereen daarvan op de hoogte. 
  9. Nodig alleen de mensen uit die noodzakelijk zijn en breng de rest via mail op de hoogte. Regelmatig worden er vergaderingen ingeschoten, waar het handig is dat je op de hoogte bent van de informatie, maar je er niet perse bij hoeft te zijn. Vraag dan een notulen van de vergadering. Bespaart je heel veel tijd en energie!
  10. Zet je microfoon uit als je niet praat. Je kent het wel, al die kraak- en achtergrondgeluid als mensen hun microfoon aan laten staan, terwijl ze niet praten. Dus zet je microfoon uit en als je pas iets wil zeggen, zet je microfoon aan zodat andere zien dat je iets wil gaan zeggen. 

Naast deze tips zijn we tijdens de Q&A vooral ingegaan op communicatie tips in een online meeting en hoe zorg je dat je de talenten van jezelf, die van je team en organisatie blijft inzetten. Nieuwsgierig naar deze tips? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs of neem contact op via +31 (0) 76 531 00 33.

Wil je ontdekken welke BIM-training het beste bij jou past?

De trainers van ANNO1809 helpen je daar graag bij.